07-30pk

Пасивните сгради са тези които могат да се отопляват или охлаждат , без да бъдат използвани стандартни охладителни и /или отоплителни уреди (климатици, парно, печки и тн.), или това е сграда , която се охлажда и загрява самостоятелно.. В повечето случаи се монтира система , през която минава въздуха в помещенията чрез жалузи,които биват монтирани близо до тавана.

Трябва да бъдат спазени още много други правила и критерии за изолация.

Ако трябва строго дефинираме нещата това е къща, чийто годишен разход на топлинна енергия не надминава 15 kVV/m², Passivhaus institute Darmstadt Deutschland.

Това е сграда, която поради ниско потребление на енергия, не се нуждае от традиционна отоплителна система. За да може това да се осъществи, още при проектирането трябва да се вземат под внимание различни гледни точки. Важно е сградата да бъде колкото се може по-компактна, но има значение и ориентацията й .Надеждна топлоизолация. По желание на клиента се разработват индивидуални проекти, постигайки следните параметри за различни видове сглобяеми къщи:

1. Енергийно спестяваща е тази сграда, за която при различните климатични условия се нуждае от 65 kWh/м² енергия за отопление или охлаждане за цяла година.

2. Нискоенергийна е тази сграда, за която при различните климатични условия се нуждае от 50 kWh/м² енергия за отопление или охлаждане за цяла година.

3. Пасивна е тази сграда, за която при различните климатични условия се нуждае от 15 kWh/м² енергия за отопление или охлаждане за цяла година.

niskoenergiini-kyshti-razhod-elektroenergiq

По отношение на строителните материали също има изисквания. Едни от условията са стените, вратите и прозорците, покривната конструкция трябва да е с подобаващо качество, понеже целта ни е да построим сграда с възможно най-малка загуба на топлинна енергия.

pasive-house